Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Blog - peknereality.eu

Vyhľadávanie
Kategórie
Späť na blog

Detva a okolie

 

„Stojí vysoká, divá Poľana,

mať stará ohromných stínov,

pod ňou dedina Detvou volaná,

mať bujná vysokých synov:“[1]

 

     Krásy Detvy opísal vo svojich dielach aj náš významný básnik Andrej Sládkovič. Detva, mesto nachádzajúce sa v Podpoľaní, vznikla podľa prvých písomných zmienok v roku 1638, a prvá zmienka o jej erbe je z roku 1813.

Detva a okolie_Pekné reality     Jej poloha, história a kultúra ju právom radia medzi známe miesta na Slovensku. Je známa svojim vzťahom a udržiavaním folklórnych tradícii.   Každoročne sa tu konajú Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktoré už od svojho vzniku patria medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na   Slovensku. Počas celých slávností znie okolím hlas fujary, ktorá je typická pre oblasť Podpoľania, a je klenotom kultúrneho dedičstva Slovenska         a UNESCO.

     Detva nie je unikátom na Slovensku len vďaka folklóru, má vo svojom okolí veľa prírodných krás a ten, kto navštívi tento rázovitý, kopcovitý kraj,     zaručene sa do neho zamiluje.

     Dominantou je vrch Poľana (1457,8 m. n. m.), ktorá je najvyšším a najmohutnejším z vrchov neogénneho vulkanizmu v Západných Karpatoch. Na   jej hlavný hrebeň a do okolia sa dostanete po značených turistických trasách z Detvy, z Očovej, z Lomu nad Rimavicou, z Ponickej Huty, z Predajnej,   z Ľubietovej, zo Strelník, z osady Kyslinka, či z Hriňovej.

     V oblasti Podpoľania je 320 km značených cyklotrás, hlavný Okruh okolo Poľany je dlhý 127 km, ktorý Vás prevedie prírodnými krásami Podpoľania, cez typické podpolianske dedinky. Je vhodný pre horské bicykle.

     Z južnej strany Detvy sa nachádza masívne bralo, nazývané Melichová skala. Je to 30 m vysoká skalná veža, ktorá vyčnieva nad okolité svahy. Od roku 1964 je vyhlásená za prírodnú pamiatku. Podľa povesti sa traduje, že je to skamenená dcéra rodiny Melichovej (podľa ktorej je skala pomenovaná), ktorá cestou na svadbu skamenela s nošou na chrbte.

Ku skale vedie nenáročný turistický chodník, najbližšie ku nej je z obce Skliarovo, čo je približne 1,5 km prechádzka vhodná aj pre malé deti

   

     Vzdialenosť Detvy od Zvolena je 26,7 km. Cestou môžete navštíviť Vígľašský zámok, či galériu Jána Kulicha vo Zvolenskej Slatine.

     Detva o jej okolie ponúka pre svojich obyvateľov, či návštevníkov mnoho kultúrnych a prírodných krás a nebudete sa tu nudiť v žiadnom ročnom období.

- na jar môžete obdivovať prebúdzajúcu sa prírodu pri svojich turistických potulkách, pri návšteve rozhľadní,

- v lete využiť množstvo cyklistických trás, či kúpanie na kúpalisku,

- na jeseň navštíviť mnohé vodopády nachádzajúce sa v jej blízkosti, hubárčenie,

- v zime nechýba sneh a s tým spojené zimné radovánky, či lyžovačka.

               

     V ponuke našej realitnej kancelárie máme zaradené nehnuteľnosti, i pozemky z Detvy a jej okolia,  a ak sa Vám tento rázovitý kraj páči, či túžite nájsť miesto pre domov, relax, chalupárčenie, neváhajte sa na nás obrátiť. Našu ponuku si môžete pozrieť TU.

 

autor: J.U.


[1] Andrej Sládkovič: Detvan

zdroj fotografie: súkromný archív